mandag, oktober 23, 2006

Japansk historie!

Alle har vel hørt om dem, samuraier, geishaer og sumobrytere. Tradisjonelle skikkelser som ofte figurerer i forbindelse med ulike japanske events eller annen japansk bissniss. Du finner dem på film, i ker, på TV, på nettet og i ukebladene. Som Japanfarer må jeg innrømme at jeg har blitt litt tent på å kikke bak litt av alle disse fremmede utrykkene og mystiske typene for å få et litt større og kanskje et litt mer nøyaktig bilde av dem. Dette høres jo veldig ambisiøst ut og de fleste skjønner vel at dette neppe kommer til å bli en langvarig og ekstremt gjennomført artikkelserie.


Men jeg har satt meg ned og hatt noen fine hyggestunder med et par gode bøker, Encyclopædia Britannica Online, kaffekoppen og vedvarende engasjement for å putre ut noen ord, forhåpentlig preget av ny innsikt og skriveglede om noen av disse spennende fenomenene.

Så langt har jeg skrevet litt om Japans tre forenere, Oda Nobunaga, Hideyoshi Toyotomi og Ieasu Tokugawa. Shoguner, generaler og vistnok smågeniale alle tre. Og helt sentrale i Japans historie.

Hvis du er interessert finner du "miniartikkelen" litt lenger nede under tittelen:
Et historisk sus bruser gjennom den varme luften

Her er det forresten Toyotomi som sitter og Shoguner seg...