fredag, oktober 06, 2006

Et historisk sus bruser gjennom den varme luften

Her kommer en aldri så liten historisk historie som jeg har hatt liggende en stund - redigert litt her og der og funnet stadig nye kilder og spennende innfallsvinkler. Det er vel også grunnen til at den første hilsnen rett nedenfor har en viss klang av Japan...;)-

Enjoy hvis du enjoyer slikt! Og hvis du har noen kommentarer av noe slag, så fyr løs:)-

Først av alt må jeg bare si at det er så utrolig digg å ha Ragne på besøk:)- Vi koser oss masse, ser masse, spiser passe masse og shopper litt for masse, kanskje;)- Til nå har vi sett viktige og sentrale deler av Osaka, Kobe og Kyoto og gått og gått og gått, sugd inn inntrykk og forklart og forstått. Hvis vi skulle skrive ned alt vi har gjort, spist og lært ville det tatt en terrabyte i annen, så jeg tenkte jeg skulle skrive bittelittegrann om noen viktige og interessante år i japansk historie (for de som er interessert). Er nok ingen ekspert på dette, men skal prøve å holde tunga rett i munnen og ta så lite feil som mulig...

Denne historien begynner rundt 1573 da den abisiøse og opportunistiske daimayoen (krigsherren/baron) Odo Nobunaga etter mange års kriging og jevnt og trutt arbeid for et samlet rike, overtar makten fra shogun Yoshiaki og kaster han ut av Kyoto. Som et ledd i en lang rekke begivenheter symboliserer denne "sayonaraen" og Nobunagas overtakelse av shoguntittelen en forrandring i japansk historie med vekt på daimayoers kriging og rivalisering med en keiser med varierende og liten makt til en sentralisert og strengt hierarkisk stat med shogunen som den aller øverste. Keiseren og hans familie ville fortsette å eksistere, men all reell makt ville fra bå og i over tohundre og femti år fremover, tilhøre shogunen.

Nobunaga var som sagt en oppprunistisk fyr og sånn sett er det kanskje ikke tilfeldig at han er den første som for alvor forsøker å samle hele den japanske øygruppe til et rike, og som nesten får det til. Han var også den første som brukte musketter i krigføring og han hadde skikkelig sansen for det vestlige med mulighetene som lå i handel og vitenskap. Han var, kanskje ikke overraskende, en streng herre med lite sans for religion og da i serdeleshet buddhismen og dens sterke posisjon blant befolkningen. Han forsøkte etter beste evne å minske de buddhistiske prestenes makt og gikk til krig mot flere mektige buddhistiske fraksjoner. Som et ledd i denne "avbuddhistifiseringen" åpnet han for vestlige misjonærer og var med på å gi kristendommen et fotfeste blandt sushi, samuraier, kimonoer, shintotempler og sumobrytere.

Da Nobunaga døde i 1582, tok etterhvert (1585) en av hans nærmeste og mest trofaste generaler over makten og "samle-Japan-til-et-rike-stafettpinnen". Hans navn var Hideyoshi Toyotomi og han klarte oppgaven. Toyotomi vokste opp på landsbygda og ville i utgangspunktet aldri klart å klatre seg opp til posisjon som Shogun hadde det ikke vært for hans store oppfinnsomhet og opportunistiske sinnelag. Ved hjelp av bestikkelser, smarte taktikker på slagmarken og et raskt hode la han under seg stadig nye områder og daimaioer. Det sies at han var en sjelden kapasitet også som politisk leder, noe som blant annet kan antas ut i fra et lavt antall opprør under hans herredømme. Han kastet også sitt sultne erobrerblikk på Kina...

Et interessant aspekt ved Toyotomis shogunat var at han valgte å legge sitt hovedsete i Osaka fremfor Kyoto. Osaka var allerede da et sentrum for handel og kultur med sin gode havn og sentrale beliggenhet.

I 1583 beordret han oppføringen av Osaka slott rett sør for punktet hvor de små elvene Hirano og Neya møtes. Her: En ung, viril daimayo med en fyrig og flott geisha forran Osaka slott.



Da Hideyoshi dør i 1598 er hans sønn Hideyori bare 5 år gammel og makten ligger hos fem av farens mest betrodde damaioer. Disse rivaliserer etterhvert såpass at de begynner å sloss. Av disse viser Ieyasu Tokugawa seg å være den sterkeste og etter slaget ved Sekigahara i 1600 vinner han stor makt etter å ha slått sin argeste rival, Mitsunari Ishida. Legg forresten merke til navnet Ieyasu - tidenes diftong!
Som sagt er Hideyori Toyotomi kun et barn på denne tiden og unngår dermed å innblandes i den heftige striden. De fleste viktige damiaioene blir enten frarøvet sine titler, landsforvist eller vender seg til Togugawa, men noen forblir trofaste til Toyotomifamilien, litt i det skjulte.

Selvom vi nå får en relativt fredlig periode på rundt ti år, ligger maktkampen mellom Toyotomifamilien og Togugawafamilien som en svøpe over landet. Hideyori vokser opp til å bli en mektig kriger og samler etterhvert store styrker under sitt
flagg.
Ieyasu Tokugawa fester sitt grep om nordre Kansai og starter i 1601 arbeidet med å bygge opp det mektige og vakre slottet Nijo i Kyoto.

I påvente av den forestående, skumle krigen trekker jeg inn årene et lite øyeblikk og kommer med den spennende oppfølgingen senere;)-

Imens går det ann å kikke litt på blidet av meg forran Togugawas Nijo slott i Kyoto - rimelig gøy å være på såpass historisk grunn!