torsdag, september 21, 2006

Tabemono! Den store spisefesten!


For de av dere som har gastronomiske nykker, snakker om mat, lager mat eller rett og slett spiser mat; i dag har vært en enorm dag!
Det hele begynte som en vanlig dag - et par norske skiver med ost og syltetøy til frokost, litt lesing og litt pusling med forskjellige ting i leiligheten. Så kom formiddagsmaten. Jeg hadde eavtalt å møte en trivelig aikodotrener som heter Takahashi. Han bor mellom Kobe og Osaka og er en god venn av Odd og Grete Hynnekleivers. Rett etter at vi hadde beklaget oss over at vi på klassisk vis hadde klart å missforstå hverandre ganske grundig, vel og merke takket være litt språkforvirring, rettet vi nesa mot en liten restaurantperle med et japansk navn som jeg ikke husker (fortsatt språkforvirra;)- På denne restauranten serverer de såkalt tempura som er en slags form for frityrsteking. Dog litt sunnere og langt mer smakfult enn bitene man får servert når man bestiller fish´n chips. Eller for ikke å snakke om det man får på KFC eller på andre tilsvarende plasser. Når man lager tempura friterer man hver bit for hånd etter å ha rullet/snurret/dekket til hva man nå ønsker å fritere. Ofte ønsker man kjempereker, søtpoteter, fisk og annet smakfult snadder. Det ønsket Takahashi san og jeg i dag også. Ganske mye av det. Kjempegodt!! Og så dypper man forresten maten i soyasaus med en slags stappe i, eller i et utvalg av salt. Saltet vi fikk var fra Mongolia, Sør-Amerika og Okinava. Og selvfølgelig fulgte det med ris i store mengder.




Etter dette grandiose måltidet reiste oss glade fra bordet og gikk litt rundt forbi og kikket på ting i området Takahashi san vokste opp. Så måtte han stikke og undervise en barneklasse i aikido. En klasse jeg egentlig skulle vært med på, hadde det bare ikke vært for at jeg hadde en middagsavtale med Oike san på Tezukayama. Jeg satte meg på toget, droppet den hvite drakten og farlige luftsvev med snurr og gjorde meg klar for en ny opplevelse av japansk spennende, tradisjonsrik og utfordrende matkultur...

Okie san og jeg skulle egentlig spise sushi i dag, men han fikk en bedre ide - yakinikku! Dette kjenner nok mange igjen, enten dere har vært i Japan eller har spist på en ordentelig japansk restaurant. Stekt kjøtt med ris. Yakinikku er topp. Det kuleste med yakinikku er at du steker kjøttet på en liten grill midt på bordet. Alle deltar og alle må jobbe hardt når halvparten av kjøttet brenner seg og den andre halvdelen forsøker å bli akkurat som den første. Man tar/får litt ferdigstekt kjøtt opp på skåla si i ny og ne, spesielt masse i de periodene med mye brenning. Kjøttet dypper man så i en krydret soyasaus eller i en slags sesamsaus, alt etter smak og behag, før man lar smaksløkene hoppe og danse sammen med litt eller mye ris. Kjempegodt og trivelig som bare det:)- Okie san og jeg klarte tre asjetter. Noe vi merket godt da vi syklet til leiligheten min for en kopp kaffe. Vi kunne like gjerne rullet. Og så glemte jeg å fortelle at vi hadde suppe og - full av tang!

Vel, det var alt jeg fikk skrevet denne gangen - noen ganger blir de litt lange, disse bloggene, men det går jo ann å lese litt og litt;)-
Takk for alle mailer, kommentarer og slikt:)-
Ha en digg dag!